Pitanja i odgovori

/ Najčešća pitanja/ Pitanja i odgovori
Pitanja_i_odgovoriŠta je to Wireless Internet?
Wireless Internet, u prevodu bežicni internet, je povezivanje na internet, putem radio talasa visoke frekvencije (2,4GHz i više). To znači da kod ovog sistema ne postoji fizički kontakt sa distributerom interneta (za razliku od Dial-up, ADSL ili kablovskog interneta) već se komunikacija odvija uz pomoć radio talasa.


Gde su postavljene bazne stanice IWIS-a?
Pristupne tačke prema Vašoj lokaciji možete videti na stranici Pristupne tačke.

Da li potpisujem ugovor o korišćenju internet?
Od otvaranja adrese i prvog logovanja na naš sistem Vi ste prihvatili opšte odredbe o korišćenju IWIS-a, na zahtev možete dobiti odštampan ugovor. Naše obaveze po pitanju kvaliteta i kvantiteta stoje, ali Vaše obaveze po pitanju korišćenja. Svaka zloupotreba se kažnjava i prijavljuje nadležnim organima gonjenja. Primer Ugovora možete pročitati ovde.

Kolika je cena opreme?
Postoje više varijante za povezivanje, okvino se kreće oko 9000,oo dinara za antenu Mikrotik SXT i 10 metra kabla. Sve informacije oko opreme najbolje je da potražite na telefon 035/8477-077.

Šta ako ja već imam opremu?
Možete da kupite opremu kod nas ili iskoristi drugu koju imate, naravno uz prethodnu konsultaciju sa našom stručnom ekipom kada ista bude utvrdjivala da li sa Vaše lokacije postoje tehničke mogućnosti za uvođenje bežičnog interneta. Ono na čemu insistiramo je da oprema mora da ispunjava minimum zahteva u pogledu kvaliteta iste, osim u slučaju kada utvrdimo da oprema nema minimum kvaliteta u radu sa našim pristupnim tačkama.

Šta mi se više isplati da sam kupim opremu ili da se javim vama za kompletnu uslugu?
Preporučujemo da opremu za bežicni internet nabavite kod nas, jer radimo samo sa opremom čiji je kvalitet proveren u eksploataciji, a osim toga podešavanje i konfiguracija opreme, kao i otvaranje naloga su besplatni ukoliko uzmete opremu kod nas. Ukoliko je oprema kupljena kod nas, IWIS Vam garantuje rad i ispravnost opreme u vremenskom periodu od godinu dana.

Želeo bih da više računara povežem u mrežu. Da li na svakom od njih mogu da imam internet i da li to povećava cenu?
Na svakom od umreženih računara možete da koristite Internet i to NE POVEĆAVA cenu ali znajte da kompletan saobraćaj koji imate po vašem nalogu delite na broj računara koji su u mreži. To se obično rešava instalacijom svica ili rutera, što samo neznatno poskupljuje celu investiciju. Zahteva samo podešavanje istih, u principu nema problema osim ako dođe do nekih zloupotreba koje remete rad IWIS mreže.

Na mom laptop-u postoji ugrađena wireless kartica. Da li preko nje mogu da koristim vaš bežični internet?
Gotovo svi današnji laptop-ovi imaju ugrađenu wireless karticu, ali ona je predviđena za rad obično u okviru stana ili kancelarije i obično su veoma male snage. Naime nije problem u tome da vi primite signal od naših pristupnih tačaka, već je probem kako Vas vidi naša pristupna tačka - a to je nikako na razdiljanama većim od 200-300 metara. Sa njima možete da primate bežični internet, ali samo ako u stanu instalirate access point koji sa jedne strane ostvaruje konekciju sa nama preko druge opreme.

Otvorio sam nalog za korišćenje bežičnog interneta kod vas. Da li mogu da koristim svoj nalog kod mog druga koji takođe koristi Vaš bežični internet?
Ova opcija nije omogućena, jer Vaša konekcija zahteva autentikaciju MAC adrese vašeg wireless uređaja.

Da li brzina i kvalitet bežičnog interneta zavise od vremenskih prilika?
Da, vremenske prilike znaju da imaju određenog uticaja u kvalitetu signala pogotovu za korisnike koji imaju nešto slabije signale.

Zašto mi Internet sporo radi?
Do smanjenja brzine može doći iz više razloga. Najčešći problemi su:

Jačina signala se drastično smanjila ili uopšte ne postoji – razlog može biti oštećenje antene ili kabla, konektora. Neki modeli antena gube kvalitet ako u okolini ima sličnih antena zato što smetaju jedna drugoj u komunikaciji. Ako nakon više dana nema poboljšanja potrebno je prijaviti nama da izvršimo merenje Vašeg signala i utvrdimo probleme i kako ih rešiti.

Jačina signala je konstantno dobra, ali protok je slab – najverovatnije imate napad virusa, trojanca ili špijunskog programa. Neki od ovih malicioznih programa koče protok, ili tako intenzivno šalju podatke sa Vašeg računara, da za željenu komunikaciju ne postoji potrebna propusna moć. Ako primetite da imate neobjašnjivo veliku potrošnju, onda možete biti sigurni da je neki od ovih programa aktivan.
Jačina signala je u redu ali uopšte nemam protok podataka – u prethodnoj tački smo spomenuli neke mogućnosti koje se mogu odnositi i na ovaj problem. Pored toga moglo je doći i do oštećenja operativnog sistema (windows, linux), instaliranih softvera (RASPPPoE)

Pročitao sam da bežični internet nije siguran i da može da se “hakuje”. Da li je to tačno?
Samo teoretski, bezbednost je na najvišem nivou ali uvek postoji mogućnost zloubotrebe toga moramo biti svesni. Danas postoje vrhunski sistemi zaštite koji omogućavaju nesmetano korišćenje interneta uz punu kontrolu kako od strane korisnika, tako i od strane provajdera. Svaki nasilan pokušaj upada se evidentira i biće prosleđen organima gonjenja. Molimo Vas da ako i nešto primetite neobično da nam prijavite kako zbog Vas tako i zbog našeg rada i obaveza.

Da li preko bežicnog interneta mogu da ostvarim VPN konekciju?
Da, izvodljivo i dozvoljeno.

Imam 5 "CRTICA" zelen signal ali internet mi radi loše, zašto?
Najčešći problem je shvatiti kako funkcioniše dvosmerna komunikacija, znači kao i u svakoj vezi u životu nije dovoljno da jedna strana bude dobra - već i druga strana mora da je dobra da bi kvalitet linka bio dobar za nesmetani saobraćaj. Najčešća greška je da se antena postavlja bilo kako ne vodeći se računa o polarizaciji antene, preprekama između predajne i prijemne atene, nasečenim kablovima i ko zna sta još... Sklonost korisnika je da prijavi šta mu ne radi, ali nikako da je i sam odgovoran za deo koji se odnosi na prijem kod njega. Pa smo u praksi viđali razne "pozicije" antena koje su čak i imale 5 "crte" signal ali tu kvalitet je bio katastrofa… 

Naši
Partneri